Hoe zorg je ervoor dat je je gelukkig voelt?

Luister je liever naar mijn blog?

Dat kan. Klik dan hieronder op play.

Waarom is gelukkig zijn belangrijk?

Vaak hoor je mensen zeggen, voordat hun kind geboren is: ‘Als hij/zij maar gezond is’. Ik vraag me dan vaak af waarom we niet zeggen: ‘Als hij/zij maar gelukkig is’. Ook al ben je niet 100% gezond, dan kun je toch nog steeds gelukkig zijn? Ik denk dat gelukkig zijn het allerbelangrijkst is. En natuurlijk hangt gelukkig zijn samen met gezond zijn. Maar je ziet ook mensen die iets hebben en gelukkiger zijn zijn dan anderen. Hoe kan dat dan? En waarom is het zo belangrijk om gelukkig te zijn?

–      Gelukkig zijn is goed voor je hersenen. Zij krijgen een signaal, waardoor ze met nog meer geluk reageren.
–      Als je gelukkig bent, kun je je beter concentreren en ben je productiever en alerter.
–      Door gelukkig te zijn kun je beter nadenken en situaties beter inschatten.
–      Je hebt een positiever beeld van je omgeving.
–      Als je gelukkige gedachten hebt, dan roep je weer meer gelukkige gedachten op.
–      Mensen die gelukkig zijn, zijn creatievere en lossen problemen sneller op.

Optimisme versus pessimisme

Optimistische mensen hebben een positievere kijk op het leven. Als er iets goeds gebeurd, dan zijn ze ervan overtuigd dat ze dat zelf hebben gedaan door bijvoorbeeld een bepaalde karaktertrek of vaardigheden. Negatieve gebeurtenissen zien zij als iets dat voorbij gaat. Optimisten leiden een gelukkiger en voldaan leven, hebben verschillende vrienden, gezondere gewoonten, een sterker afweersysteem en presteren beter op school en op het werk. Bovendien hebben ze een beter humeur, zijn het doorzetters en hebben ze veel positieve gedachten.

Pessimistische mensen hebben een negatievere kijk op het leven. Als hen iets goeds overkomt, dan zien ze dat als iets dat tijdelijk is. Als er iets vervelends gebeurd dan zien ze dat als iets dat blijft. Pessimisten lopen meer risico op een depressie, kunnen moeilijker relaties aangaan en presteren minder goed op school en op het werk.

Negatieve gedachten trekken negatieve gedachten aan. Hoe meer negatieve gedachten en hoe langer dit duurt, hoe vervelender je jezelf gaat voelen. Het wordt dan steeds moeilijker om positief te denken.
Positieve gedachten trekken positieve gedachten aan. Daardoor voel je je beter en kun je meer aan. Als er dan iets negatiefs gebeurd, dan ben je hier beter tegen opgewassen.

Hoe zorg je ervoor dat je je gelukkiger voelt?

Cognitieve gedragstherapie kan jou helpen om positiever te denken en je gelukkiger te voelen. Het uitgangspunt hierbij is dat je zelf (ook zonder therapeut) je manier van denken kunt veranderen. De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat veel psychologische problemen ontstaan, doordat mensen negatief denken. Als je je negatieve gedachten aanpakt, dan heb je minder gevoelens van verdriet en angst, waardoor je eerder nieuwe dingen gaat doen en je relaties met anderen verbetert.

De cognitieve gedragstherapie heeft vier technieken die je kunt gebruiken om je negatieve gedachten te veranderen:

–      Erken bewuste en onbewuste negatieve gedachten.
–      Verzamel positief bewijs dat laat zien dat je negatieve gedachten niet kloppen.
–      Ga in discussie met het deel van jezelf dat de negatieve gedachten gelooft en toon het positieve bewijs.
–      Leid jezelf af door aan iets anders te denken of ga iets actiefs doen, totdat je negatieve gedachten weg zijn.

Oefeningen om positiever te denken

Je wilt natuurlijk weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je positiever denkt en dat je een optimist wordt. Ga na waarom je je niet goed voelt of je op een bepaalde manier gedraagt. Wat doe en denk je op zo’n moment?

Hieronder vind je een aantal oefeningen die je toe kunt passen om erachter te komen waarom je je zo voelt, waar dat vandaan komt en hoe je dat kunt veranderen:

Houd een logboek bij

Leid jouw gedachten af

Denk in mooie, positieve beelden

Geef je negatieve gedachten scores

Daag jouw zekerheden uit

Maak gebeurtenissen niet zwart of wit.

Zorg voor positieve gedachten over jezelf

Bron: Aubele T, Wenck S & Reynolds S (2011) Geluk begint in je brein. Hoe we onze hersenen kunnen herprogrammeren om gelukkiger te zijn. Zuidnederlandse Uitgeverij N.V.: Aartselaar